Kylätalo Ventola ja Kirkko
 Untamontie 79, 23800, Laitila  Päivitetty: 1.7.2024
 (C) Unmalan kylä ry 2010-

Unmalan Kylä R.y.

Kyläläisten valtuuttamana on toiminut vuodesta 1976 kylätoimikunta, josta rekisteröitymisen myötä vuonna 2001 tuli Unmalan Kylä ry. Untamalassa toimii nykyisin myös lukuisia muita toimijatahoja yhteistyössä kyläyhdistyksen ja kyläläisten kanssa. Näitä toimijatahoja ovat mm. Laitilan kaupunki ja seurakunta, Vakkaopisto, Laitilan Nuorisoseura, Aikuiskoulutuskeskus Winnova, Laitilan-Pyhärannan 4H-yhdistys ja Laitilan Oppaat. Untamalassa elää lisäksi voimakkaat talkoilla tekemisen perinteet.

Untamalassa on toiminut 1970-luvulta lähtien oma vesiyhtymä. Laitilan kaupunki rakensi vuonna 2006-2007 Untamalan kylään vesi- ja viemärilinjan. Untamalan alueella toimii useampi tiehoitokunta, jotka kukin hoitavat omalta osaltaan kylän tieverkoston kuntoa. Pyörätie Untamalasta Laitilaan valmistui kesällä 2006.

Kylätoimikunnan toimesta Ventolan päärakennus on kunnostettu aikanaan kylätaloksi, jossa nykyisin kokoonnutaan tapahtumiin ja kokouksiin. Talkoilla on kunnostettu myös kylän yhteiset kentät, rakennettu tievalaistusta ja viimeksi tehty yhteneväiset postilaatikkokatokset. Kylätalossa toimii kesäisin kahvila. Kyläkirkon hoidosta vastaa Untamalan kyläkirkkoyhdistys. Perinteitä vaalitaan myös niin kirkkoväärtin toiminnassa, ehtoo- ja sanomakellojen soittamisessa kuin kesäiltahartauksissakin.

Untamala on saanut vastaanottaa Varsinais-Suomen kylät ry:n Varsinais-Suomen vuoden kylä 2005 -palkinnon sekä Suomen kylätoiminta ry:n Valtakunnallinen vuoden kylä 2006 -palkinnon. Unmalan Kylä ry kiittää yhteistyötahojaan hyvästä yhteistyöstä ja kyläyhteisömme jatkuvasta kehittämisestä yhdessä!